Училища

1700 ученици в Перник може да не започнат нормално учебната година

Твърде вероятно е около 1700 ученици в Перник, 800 от които от професионални училища, да нямат възможността да започнат нормално учебната година. Това твърдят представители на политическа партия от опозицията.

Причината е, че ремонтите в града се бавят. Както е известно, през май Перник и региона бяха ударени от силно земетресение, последиците от което не са заличени и до днес.

Все повече ставали сигналите за проблеми свързани с ремонтите, за които се смята, че няма да бъдат готови до 17 септември, когато започва учебната година (15 септември се пада събота). Парите за тях пък са пристигнали едва в средата на август.

Част от средствата за ремонтни дейности са по линията оптимизация на училищната дейност и миналата година при закриване на училища в някои общини са отивали в самите общини, беше обявено още на пресконференцията.

Представители на социалистическата партия, които изнесоха данните, споделиха че приветстват решението за отпускане на 10 млн. лв за модернизиране на спортната база в няколко училища. Те обаче искат да бъдат изяснени критериите, по които се определят училищата.

Депутатът Ваня Добрева е категорична, че издръжката на ученика за година трябва да се увеличи, тъй като запазване на сегашните размери ще означава влошаване на качеството на образованието. Тя уточни, че е необходима своеобразна „индексация“ на разходния стандарт, тъй като цените в страната непрекъснато се увеличават.

„Няма да подкрепим проекта за закон за училищното и предучилищно образование, тъй като в него учителят като фигура изчезва като понятие.