Ученици

17-годишният Марсело от Монтана ще продължи обучението си в Кеймбридж

17-годишният Марсело от ромския квартал в Монтана ще продължи обучението си в Кеймбридж. Това стана възможно след решението на правителството, с което бе одобрено отпускането на още средства за издръжката му.

Историята на Марсело Илиев започва преди малко повече от две години, когато се справя с тестове по английски и математика на частен колеж в Кеймбридж и е приет. Издръжката за двугодишния курс там е невъзможна за семейството му, затова разходите за образованието му поема Камарата на строителите в България. Средствата за общежитие и храна пък са за сметка на държавния бюджет.

Сега Марсело е в родния му град Монтана, където е за ваканцията. Разказва, че след успешното завършване на курса решил да продължи. „Там си харесах един уникален колеж, който е също от Кеймдридж Едюкейшън груп, тоест те са сестри с този, в който бях“, споделя той.

За да може да остане още две години, се преборил за пълна стипендия. С нея ще покрие разходите за общежитието. „Което ми помогна, тоест ми даде една стъпка напред, един шанс да уча там“, добавя Марсело.

Извън тези разходи, всеки семестър в новия колеж ще му струва шест хиляди и шестдесет паунда. Майка му поискала помощ от държавата, сега отпускането ѝ е одобрено. „Много съм благодарна на Министерството на образованието и науката, на държавата като такава, на всички които ми помогнаха“, казва пред БНТ Цветана Илиева.

17-годишното сега момче вижда бъдещето си в областта на изкуството. И е убеден, че ще успее: „Аз имам едни мечти за нещо голямо, но… нека да тръгнем малко от по-ниското.“

Източник: news.bnt.bg