Мнения

150 българи със стипендии за обучение в Русия догодина

Два пъти се е увеличил броят на българите, които се обучават в Руската федерация на държавна стипендия, съобщава „Стандарт“.

Догодина „Россътрудничество“ ще отпусне 150 стипендии за България. От тях 17 са за аспиранти, 88 за студенти, 30 за допълнителна квaлификация и 15 за лятно училище, съобщи пред изданието зам.-ръководителят на „Россътрудничество“ Лариса Ефремова на научно-практическата конференция „Дни на руския език“.

Зам.-министърът на образованието в Руската федерация Вениамин Каганов, който откри форума, направи предложение ежегодно други 20 български млади филолози русисти да специализират в Русия.

Обсъдена беше възможността за съставяне на общо методическо ръководство по руски език, издаването на двойни магистърски и бакалавърски дипломи от българските висшите училища, както и работа с надарени деца и ексклузивно образование за деца с увреждания.

В Международната научно-практическа сесия, която се провежда в СОК „Камчия“ до 12 ноември, участват повече от 300 български учители по руски език, университетски преподаватели, главни експерти по чуждоезиково обучение от регионалните инспекторати по образованието в страната, директори на училища с преподаване на руски език.