Ученици

15-годишен ученик от Габрово е новият Бил Гейтс

15-годишно момче от Габрово е новият Бил Гейтс. За младия Добрин Башев няма нищо невъзможно в средите на информатиката. Той умело решава задачи и е считан за новия гений в информатиката. За разлика от Гейтс Добрин започва да се занимава с компютри доста по-рано от създателя на „Майкрософт“.

В стаята си момчето има редица медали и грамоти от международни състезания. Деветокласникът през тази година завоюва престижното второ място на Балканиадата по информатика. „Обърках някои неща, които знам. Това ми коства победата“, върна се няколко месеца назад Добрин.

Русокосият младеж се занимава с компютри от едва четири години, но вече е толкова напред с материала, че задминава всяка конкуренция. Башев се запалва по информатика, когато е пети клас и постоянно чете и решава задачи. За разлика от своите връстници, които прекарват купища часове, забили в игри и интернет, той използва компютъра, за да се обогати и да научава нови неща.

„Стоя пред него максимум по три часа. Не е важно колко дълго си на компютъра, а какво вършиш. За тези часове винаги научавам много неща. Много ми е интересно“, разкрива пред „България Днес“ деветокласникът от Габрово.

Освен че се занимава с информатика, младежът усилено учи и езици. Според Добрин без английски си загубен. Езикът, който се говори в почти цял свят, е като втори роден за деветокласника. „Сега съм залегнал върху руския. Не знаеш кога ще ти потрябва. Най-добре е да се изучиш, докато си млад“, заключва Добрин.

15-годишното хлапе е пълен отличник в училище. Той все още не е решил какво да следва.

Източник: dnes.bg