Ученици

1499 гимназисти не са ходили на матура по БЕЛ

1499 ученици от последните пет випуска не са се явили изобщо на матура по български език и литература, информира всекидневникът „Сега“, като цитира данни на МОМН.

Изпитът е задължителен, за да се вземе диплома за средно образование. Към въпросната бройка са включени и гимназистите, които трябваше да се явят на матура в края на август. Тестът беше поправка на редовната, майска сесия. 3790 бяха учениците, които се явиха на поправителния изпит.

От въпросните 3790-ма, 1677 са изкарали тройки, което е и най-масовата оценка. Двойките са малко по-малко (1498), а двама имат отлични оценки. Много добър имат 621 ученици, а тези с четворка са 532. Бройката е по-голяма, тъй като някои от гимназистите са се явявали и на двата задължителни изпита.

12 зрелостници са получили 0 т., нито един не е успял да постигне максимума от 100 т., сочат обобщените резултати на МОМН.

И на тази сесия най-желаният предмет по избор е била географията. Без изненада най-високи са резултатите по чужди езици. Причината е, че традиционно те се избират от ученици, които учат в паралелки с разширена чуждоезикова подготовка.