1499 гимназисти не са ходили на матура по БЕЛ

1499 гимназисти не са ходили на матура по БЕЛ

1499 ученици от последните пет випуска не са се явили изобщо на матура по български език и литература, информира всекидневникът “Сега”, като цитира данни на МОМН.

Изпитът е задължителен, за да се вземе диплома за средно образование. Към въпросната бройка са включени и гимназистите, които трябваше да се явят на матура в края на август. Тестът беше поправка на редовната, майска сесия. 3790 бяха учениците, които се явиха на поправителния изпит.

От въпросните 3790-ма, 1677 са изкарали тройки, което е и най-масовата оценка. Двойките са малко по-малко (1498), а двама имат отлични оценки. Много добър имат 621 ученици, а тези с четворка са 532. Бройката е по-голяма, тъй като някои от гимназистите са се явявали и на двата задължителни изпита.

12 зрелостници са получили 0 т., нито един не е успял да постигне максимума от 100 т., сочат обобщените резултати на МОМН.

И на тази сесия най-желаният предмет по избор е била географията. Без изненада най-високи са резултатите по чужди езици. Причината е, че традиционно те се избират от ученици, които учат в паралелки с разширена чуждоезикова подготовка.

Коментари във Facebook