Учители

136 години от Шипченската епопея

Хиляди българи ще се изкачат днес на Шипка, за да отдадат почит и признателност на загиналите за свободата на България по време на епичните боеве през август 1877 г. на този връх.

Днес с национални тържества се отбелязва 136-та годишнина от Шипченската епопея.

В 10:00 часа от Руската църква в Шипка беше даден старт на състезанието по планинско бягане с финал на връх Шипка и Орлово гнездо.

От местността „Узана“ в Стара планина, от Соколския манастир и от храм паметника „Рождество Христово“ към връх Шипка тръгнаха три лъча на традиционния туристически поход. Участниците тази година се очаква да са между 300 и 500.

Около 12:00 на историческия връх започнаха и тържествата.

Държавният глава Росен Плевнелиев приема почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе слово. Той ще присъства на заупокойната молитва отслужена от Старозагорския митрополит Галактион в памет на загиналите защитници на Шипка и ще положи венец пред Паметника на свободата.

Традицията на този ден е национално дружество „Традиция“ да направи възстановка на боевете и тази година това ще бъде един от акцентите на проявите.

Боевете на Шипка започват на 21 август 1877 г. и се водят на връх Свети Никола, Шипка и Орлово гнездо. Те продължават до 23 август. Близо 4000 опълченци (над 3100 руски войници и 535 българи) загиват в битката. Турските загуби са над два пъти по-големи – над 8200 души.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-важните битки в Руско-турската война от 1877-1878 г.

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

Опълченците на Шипка
Иван Вазов