Училища

132 956 деца ще се възползват от схема “Училищен плод”

132 956 е общият брой на децата, на които през учебната 2010-2011 г. ще се раздават безплатни плодове и зеленчуци по европейската схема „Училищен плод”.

 

Общият брой на учебните заведения, които са заявили желание за участие в схемата е 1 087. Срокът за кандидатстване по схемата изтече на 5 август. Предстои до 31 август подалите документи детски градини и училища, както и представляващи ги юридически лица или общини, да получат одобрение от Държавен фонд „Земеделие”.

 

Финансовата помощ, която се планира да се разходи за закупуване на плодове и зеленчуци, на база подадените заявления за одобрение на заявител е в размер на 2 729 586,68 лв. Това представлява 41,47% от общия определен бюджет за закупуване на плодове и зеленчуци за учебната 2010/2011 година. По програмата се наблюдава среден интерес, което е напълно нормално при първа година на прилагането й в България, каквото показва практиката и в другите страни – членки, съобщава Министерство на земеделието и храните.

 

В рамките на схема „Училищен плод” е предвидено в периода от 15 септември до 31 май в 30 учебни седмици – по два пъти седмично, на децата от одобрените детски градини и училища, да се раздават безплатно с финансиране от ЕС порция от пресни плодове и зеленчуци. Целта е по този начин у децата да се възпитават навиците за здравословно хранене. От плодовете на подрастващите трябва да бъдат раздавани – ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А от зеленчуците – домати, краставици, пипер и моркови.

 

Целевите групи са деца от ІІІ-та и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до ІV-ти клас включително на общинските, държавните и частните училища.