Мнения

132 правила в справочника “Правопис и пунктуация на българския език“

Матурата по български език и литература в края на започващата на 15 септември учебна година няма да включва въпроси по новите правила, въведени от справочника „Правопис и пунктуация на българския език“, информира директора на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в просветното министерство, цитирана от „Монитор“.

Тя обяви това при представянето на изданието вчера.

Новият правописен речник се очаква да излезе от печат след няколко месеца. В него ще има 132 основни правописни правила, каза пък ръководителят на Секцията за съвременен български език проф. Владко Мурдаров.

Според него най-големите проблеми за българите са слятото и полуслято писане, използването на главни букви и особено поставянето на запетаята на правилното й място.

Новостите в правописа ще бъдат сведени до преподавателите чрез регионалните инспекторати.

В речника всеки ще научи как правилно да се предават например собствените имена от чужди езици, как се транслитерират с латински букви. Ще бъдат описани правилата за пренасяне на нов ред, както и оформянето на текст.

Интересно е уточняването и обличане в правило на използването на думи, повлияни от съвремието, като например е-правителство, е-търговия, атачмънт, дискаунт, копеймънт, плейофи,постинг и др.

По-ясно за всички ще стане и правилото за използване на запетаите. Уточнена е и правилната употреба на учтивата форма Вие, както и писането на абривиетурите.

До 20 000 нови думи и форми ще има в Правописния речник. В последното му издание е имало 70 000 единици. Проф. Мурдаров уточни, че той ще се използва и като правоговорен.

Изданието има официален характер, тъй като в него са включени правилата, задължителни за писменото общуване в публичната сфера, казаха още специалистите.

Oще по темата