Училища

1,30 лв. на час е таксата за почасово образование в детските градини в София

Столичният общински съвет прие таксата за почасово предучилищно образование в общинските детски градини. Идеята е занимания да се провеждат в учебните заведения в рамките на 3 часа по желание на родителите, а таксата на час ще е 1.30 лв. Това гласи предложението на столичния зам.-кмет Тодор Чобанов. По думите му, за услугата има вече записани 188 деца. Ще има допълнителни места и на следващи класирания за прием.

В момента 53 градини предлагат почасовата услуга, като целта е обхватът на услугата да се разширява. За почасово отглеждане се кандидатства по същия начин, по който се кандидатства за целодневно, само че в профила на детето се чекира почасово отглеждане, обясни Чобанов.

При почасовата организация родителите ползват същата услуга като при целодневното плащане, но фокусът е в сутрешните часове, когато обикновено са занимателните елементи с образователен характер, обясни Чобанов. Относно първолаците той увери, че за всички ще има места в училищата. „Поради определени демографски причини , за съжаление, тази година първолаците са чувствително по-малко от тези миналата година“, съобщи зам-кметът.

Източник: trud.bg