Ученици

13 ученици с награда от конкурса за есе, посветен на делото на Антим I

В пленарната зала на Народното събрание се състоя церемония по връчването на наградите в ученическия конкурс за есе на тема „Екзарх Антим І – хранител на вярата и строител на държавността“.

Инициативата се провежда под патронажа на Народното събрание, съвместно с Министерството на образованието и науката, във връзка с честването на знакови за българската държавност годишнини – 135 години съвременна българска държавност и 125 години от кончината на  председателя на първия български парламент Екзарх Антим І.

Като председател на журито за оценяване проф. Андрей Пантев откри церемонията с думите, че мястото, където се провежда награждаването е свещено, защото тук са се обсъждали важни въпроси и са се вземали съдбоносни решения, и от тук започва държавността в България. Проф. Пантев определи конкурса като поредния признателен жест на благодарност от страна на учители и ученици, от цялото потомство към  Екзарх Антим І, който не е търсил благодарности, но едновременно е бил доайен, духовен глава и активен депутат.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и патрон на събитието припомни важни моменти от живота и дейността на Екзарх Антим І. „ Едно име, което е дало много за българската духовност, за  българската държавност. И не случайно говорим за вяра и държавност. Ако това е първият български екзарх, участвал в борбите за самостоятелност на  българската православна църква, то това е и първият председател на Народното събрание отпреди 135 години и само след две седмици ще отбележим  един друг акт – приемането на Търновската конституция“. Защото името и делото на Антим І преди всичко се свързва с приемането на изключително демократичната за онова време на Европа конституция – Търновската конституция.

От името на министъра на образованието и науката  проф. д-р Анелия Клисарова участниците в конкурса поздрави  заместник-министър Атанаска Тенева.

„Днес, когато имаме паметта за българските деятели и хранители на вярата и на държавността, е много важно да осъзнаем своята отговорност – като учители, като ученици и като държавници. Защото трябва да имаме памет, но трябва да имаме и отговорност с поглед в бъдещето“, обърна се към участниците тя.

„И макар да са само 6 училищата, които носят името на Екзарх Антим І, те са от всички краища на България. Затова имаме гаранцията, че това светло име го носим в сърцата, в паметта си, и то ще пребъде като диря,  като памет и като отговорност“,  подчерта заместник-министър Тенева.

В конкурса участваха 52 ученици от VІІ до ХІІ клас. Отличени бяха 13 ученици, от шестте училища в страната, носещи името на Екзарх Антим І в градовете София, Казанлък, Балчик, Видин, Пловдив и Златоград.

На церемонията присъстваха членовете на комисията за оценяване на есетата – проф. Андрей Пантев, Христо Буцев и Николай Николов, проф. Ваня Добрева, председател на комисията по образование и наука в НС, народни представители, директорите на училищата, участвали в конкурса, учители и ученици.

Гости бяха и ученици от клубове по програма „Успех“ в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ – Кюстендил.

Източник: Пресцентър на МОН