Ученици

126 ученици от страната участваха в състезание по компютърни мрежи

Димитър Попов от Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив оглави крайното класиране в Шестото национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Инициативата се организира от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски” и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА).
Втори в списъка е Георги Наков от Технологическото училище “Електронни системи” в София, а на трета позиция е Теодор Меродийски от Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски”.
 
Тримата призьори ще представляват страната ни на международното състезание по компютърни мрежи в Дебрецен, Унгария през юни, където теоретичните и практическите тестове се подготвят изключително на базата на световно разпространеното електронно обучение на компанията Сиско Системс. Българските състезатели бележат изключителни успехи на международните състезания по мрежи през последните три години – завоювани първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.
 
Победителите, освен предметни награди от спонсорите – Комел Софт Мултимедия, Сиско Системс, Спектър Нет, Лирекс БГ, и БАМА, получават и едногодишна стипендия за следващата учебна година от МОМН, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.
 
За най-добро отборно представяне бе отличено Технологическото училище “Електронни системи” в София. Призът прие зам.-директорът на учебното заведение – Стела Стефанова.
Състезанието се проведе в два кръга – теоретичен тест за всичките 126 ученици от цялата страна и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 18-те финалисти.
За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” ползваха материали от програмата “Сиско мрежова академия”.
 
Церемонията по награждаването се проведе в открития преди по-малко от година Национален център за подготовка на ученици за олимпиади, предоставящ отлични условия за конференции, състезания, семинари и др.
На събитието присъстваха ръководители и представители на редица министерства и институции.
 
За шеста поредна година Факултетът по математика и информатика е домакин на състезанието и събира ученици от цялата страна, които са курсисти в мрежовите академии в страната, изучават мрежови технологии в училищата или просто се интересуват от компютърни мрежи.
 
Малко по-рано – на 24 март, се проведе Първото национално състезание по компютърни мрежи за студенти в България под наслов NetRiders 2010. В него се включиха 45 студенти от ФМИ, Нов български университет, Икономическия университет във Варна и Техническите университети в София, Габрово и Варна.
Състезанието се проведе едновременно във всички университети, като участниците имаха онлайн достъп до теоретичните въпроси и практическата част от теста, респективно 100 въпроса, на които трябваше да отговорят за 60 минути и задача на Packet Tracer (софтуерен симулатор) с 10 въпроса в рамките на 60 минути.
Победител стана Йордан Темелков, следван от Георги Иванов и Кръстин Кръстев. Първите двама призьори са студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, докато бронзовият медалист е от Нов български университет.
Класиралите се на челните три места получиха правото да представят България на международното състезание по компютърни мрежи NetRiders 2010, което ще се проведе на 7 юли.
Международното състезание NetRiders 2010 се организира от Сиско Системс за трета поредна година за студенти от “Сиско мрежова академия” от три континента (Европа, Азия и Африка) и над 28 държави, като наградата за първите пет победители от международното състезание е едноседмично посещение в централата на Сиско в Сан Хосе, Калифорния, САЩ на пълни разноски на компанията.
 
  
 Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg     и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg