Ученици

120 родни гимназисти поеха ролите на финансови и изпълнителни директори

120 гимназисти от България участваха в третото издание на националното интерактивно образователно състезание „Банките в действие”, което се проведе в София. Ученици от варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски” взеха първо и трето място, а за втора награда се пребориха техни връстници от Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект” в Плевен.
Компютърната симулация поставя учениците в ролите на финансови и изпълнителни директори и изисква от тях да се ориентират и реагират своевременно в динамично развиващата се банкова среда. Също така, гимназистите се научават на ключови понятия и умения в управлението на пари, които предвид сегашната икономическа криза, ще им помогнат да се справят с бъдещи финансови предизвикателства. Подрастващите получават и възможността да се запознаят с разнообразието от кариери, които финансовата индустрия предлага.
Надпреварата е част от гимназиалната програма по финансов мениджмънт „Банките в действие”, по проект на Junior Achievement България (JA).
Конкурсът е кулминация за всички гимназисти, обучаващи се по едноименната програма. Нейната цел е да даде познания в сферата на банкирането и финансите.
Учебната програма се реализира съвместно от JA и Ситибанк България за пета поредна година. Тази година се навършват 10 години от присъствието на банката на българския пазар и 5 години от съвместната работа с JA. По този повод фондация „Сити” инвестира за учебната 2009-2010 г. около 40 000 лв. За целия период на работата, направените инвестиции са достигнали сумата от 112 000 долара. 4300 гимназисти от 50 училища в България са се възползвали от предоставената им възможност. Освен финансова, подкрепата е и образователна – служители доброволци от банката консултират младите предприемачи в класните им занимания.
 
 
Иван Искров, управител на Българска народна банка, каза, че отдава огромно значение на инициативи като „Банките в действие”, чиято основна идея е да предаде на участниците принципите на банковата индустрия и да ги изправи пред предизвикателството да опитат да управляват успешно банка в конкурентна среда. Той се обърна към бъдещите си млади колеги с посланието: „Трудете се всекидневно и упорито и никога не се отказвайте от мечтите си. Вие имате несравнимо по-висока стартова позиция и затова ви насърчавам да стигнете много по-далеч в личните си постижения, в реализирането на своя потенциал, отколкото сме успели ние самите”.
“Програмата „Банките в действие” развива и повишава финансовата грамотност в българските училища и предприемаческата култура сред младите хора – част от стратегията на JA и Ситибанк за интегриране на такъв вид обучения в общообразователната среда у нас”, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement България.
 
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/