Учители

12 неща, които никога не трябва да казвате на учител

Представяме Ви поредния интересен и любопитен материал от блога vchas.com.

(Оригинална статия)
Превод: Габриела Миланова

Като учители, всички ние си имаме по един-два въпроса, които ни задават постоянно, и които са способни да ни изкарат от нерви, или коментари от незапознати с професията хора, върху които ни е писнало да се обясняваме и защитаваме. Като оставим негативната емоция настрана, ви предлагам да се позабавляваме с тях.

В един забавен експеримент, от WeAreTeachers попитали своята учителска аудитория във Фейсбук кой въпрос или коментар относно професията им ги влудява и какво би им се искало да изкрещят в отговор. Получилата се в резултат статия е много забавен поглед към абсурдните клишета за учителската професия.

Превеждам статията за вас, а оригинала можете да прочетете тук.

И така:

1. Всички ние сме били в начално училище, така че не сме ли един вид експерти в преподавания материал?

Ами не точно… бил си болен преди, нали? Това не те прави доктор.

2. Когато се пенсионирам, искам пак да се занимавам с нещо, така че мисля да пробвам да бъда учител.

Да бъдеш учител не е хоби като градинарството или карането на лодка. По-скоро старата ти работа ще ти изглежда като ваканция в сравнение с преподаването.

3. Някога помислял/а ли си да направиш уроците си маалко по забавни?

Не, постоянно се опитвам да ги направя възможно най-скучни.

4. Ако наистина толкова обичаш децата, нямаше постоянно да се оплакваш за заплатата си.

Обичам учениците си. Обичам професията си. Също обичам да мога да изхранвам семейството и собствените си деца.

5. Ако управляваше времето си в училище по-добре, нямаше да се налага да планираш уроци и да проверяваш домашни през уикенда.

Ами да, малко съм зает/а в училище. Прекарвам всяка свободна минута от работния си ден в преподаване или работа с ученици, така че 20 часа извънреден труд на седмица са си нещо нормално за мен.

6. Никога няма да бъдеш истински учител, докато не отгледаш собствени деца.

Всъщност ще бъда, тъй като връзката между учител и ученик е коренно различна от тази между родител и дете.

7. Защо карате учениците да четат толкова? Защо им давате толкова много домашна? Защо давате добри оценки толкова трудно?

Ами защото това ми е работата. Защото учениците са при мен, за да научат нещо. Защото тези умения ще им бъдат необходими в живота. Колко причини трябваше да изброя?

8. Аз плащам данъци, така че практически учителите работят за мен.

Съжалявам, но ние не сме ваши слуги. Вижте как стоят нещата: данъците поддържат публичните услуги като пожарните, полицията, парковете и да, държавните училища, но това са услуги предназначени за обществото като цяло. Плюс това, и учителите плащат данъци.

9. Оо, ти си учител/ка в детската градина? Трябва да е супер забавно – да си пееш и танцуваш по цял ден.

Да, моя живот е точно като в анимация на Дисни. По цял ден пея песнички, а децата и животинчетата от гората подскачат около мен. Всъщност, в детската градина обучаваме децата на основите в грамотността и математическите умения, както и на социални и емоционални умения, от които те ще се нуждаят във всеки един клас след това.

10. Защо си толкова строг/а? Та те са просто деца!

В моята класна стая отделяме достатъчно време за смях и забавления. Правилата и организацията обаче са не само необходими за провеждането на урока, а дават на децата чувство за безопасност, сигурност и стойност като равнопоставени членове на класа си.

11. Колко трудно може да е? Все пак имате цяло лято ваканция!

По-дългата лятна ваканция изглежда като много примамлива причина човек да избере да бъде учител. Имайте предвид обаче, че това далеч не е така. Всеки юли и август прекарвам в планиране на учебния план и професионално развитие. Работя по 12 часа всеки работен ден плюс поне един ден всеки уикенд. Когато си направиш сметката, общо взето и ние имаме точно толкова ваканция, колкото останалите професии.

12. Преподаването става, но не ти ли се иска да се занимаваш с нещо по-успешно и доходоносно?

Аз преподавам, за да променя реалността, в която живеем. Преподавам, защото това, което правя всеки ден е от значение за децата. Така изглежда успехът за мен.

А вие какво бихте добавили към този лист?