Учители

12 вдъхновяващи филма за учители

Почивката между две учебни години е чудесно време да „наваксаме“ със забавленията. Гледането на филми е едно от тях, което освен всичко друго може да ни вдъхнови и да ни даде нови идеи.

Блогът „В час“ дава своите предложения за филми за учители, които всеки такъв би трябвало да гледа.

12 вдъхновяващи филма за учители (Оригинална статия)
Автор: Габриела Миланова

Freedom Writers (2007) (Гласове на свободата) – моят личен фаворит. След като гледах филма, бях заредена с енергия и ентусиазъм с месеци. Във филма става въпрос за учителка, която поема първата си работа в училище, в което последното нещо в главите на учениците е образованието им. Тя се изправя пред класна стая пълна с отегчение, неуважение, грубост, дори омраза. Силно препоръчвам на всички, които искат да си припомнят магическата искра, която ги кара да обичат професията си.

Dangerous Minds (1995) (Опасен ум) – класически филм, в който Мишел Пфайфър играе отдадена учителка, попаднала в училище, в което междурасовите конфликти и престъпленията са ежедневие между учениците, израснали на улицата. Отново вдъхновяващ филм, който показва силата на учителя да променя, напътства и мотивира учениците си като не се отказва в лицето на трудностите и предизвикателствата.

Teachers (1984) (Учители) – комедия за група учители, които се опитват да се справят с училище пълно с „двойкаджии“/ Филмът представя много интересен поглед над училищната среда, отношенията между колеги, ученици и учители, както и тези между администрация и учители.

The Emperor’s Club (2002) (Императорски клуб) – история за учител, който дълги години след като е приключил кариерата си, се опитва отново да повлияе на свой ученик, който така и не е успял да „вкара в правия път.” Много трогателна история, концентрирана върху отношението на учениците към учителя, както и върху „непрактичния” идеализъм на повечето преподаватели.

Dead Poets Society (1989) (Обществото на мъртвите поети) – филм, който предполагам много от вас са гледали, но който няма как да омръзне. Вдъхновяващата история на учител, който се опитва да разчупи системата в традиционно частно училище за момчета и да покаже на учениците си как да ценят живота истински.

The First Assignment (2010) – италиански филм за учителка, която е трансферирана в отдалечено и диво селце, където целия живот изглежда на светлинни години от това, с което е свикнала. Децата са неграмотни, училището представлява малка полу-съборена пристройка. Ден за ден учителката открива за себе си малките неща, които правят живота й красив и стойностен.

Bad Teacher (2011) (Палавата класна) – комедия, която дори и да не е толкова вдъхновяваща, гарантира, че ще си прекарате добре. За мен беше много смешно и разтоварващо да гледам историята на една мързелива и некомпетентна учителка, която мрази професията си и учениците си, но пък е принудена да работи в училище. Оказва се, че и от лекомислени комедии има какво да се научи J

Half Nelson (2006) – една тежка драма, дори откровено депресираща история за учител подвластен на наркотиците и ежедневната му битка да запази себе си, който въпреки това успява да повлияе върху живота на една от ученичките си, както и тя върху неговия. Друга гледна точка върху училищната реалност, която може да ви накара да се замислите.

Detachment (2011) (Отчуждение) – още един не толкова светъл филм за заместник-учител, който е загубил мотивацията си и не вижда много смисъл в живота като цяло. Това започва отчасти да се променя, когато е изправен пред поредното си назначение в ново училище. Песимизмът и безнадеждността го преследват и в новите му отношения с ученици и колеги. Въпреки, че е леко депресиращ, филмът е много завладяващ (мен ме накара да извадя бележника си и да си запиша една-две мисли, които ме впечатлиха).

Mona Lisa Smile (2003) (Усмивката на Мона Лиза) – този път филмът се развива в частно училище за момичета, а Джулия Робъртс е млада учителка по изобразително изкуство, която се опитва да разчупи догмите, да предизвика консервативната управа на училището и да изтръгне ученичките си от клишето и закостенелите им разбирания за ролята на жените в обществото. Връзката, която се формира между учител и ученици е много ценна.

The English Teacher (2013) (Учителката по английски) – съвсем нова драма за учителка, която напълно се е отдала на професията си и е загърбила останалите сфери на живота си. Баналното й ежедневие се променя, когато неин стар ученик се връща в града, а за учителката става фикс идея да му помогне да успее като драматург. Интересното в тази история са темите за скандала, учителската репутация и ценностната система на учителите.

Cracks (2011) (Пукнатини) – един по-различен филм, който за мен е истинско бижу, най-вече заради главната роля на Ема Грийн, която обожавам. Сюжетът е концентриран върху съвсем отделено от света училище за момичета, където учителката представлява цялата вселена за младите ученички. Те опознават света и формират ценностите си през нейните очи и я боготворят. Всичко се променя, когато нова ученичка пристига в училището и започва да предизвиква учителката с всяка своя дума и действие.