Училища

$ 113 000 на година в най-скъпото частно училище в света

В последните дни у нас темата за частните училища, евентуалното им финансиране от държавата и въпросът за таксите им, заема сериозно място в обществения дебат. Кое обаче е най-скъпото частно училище в света? Това е швейцарският Institut Le Rosey с годишна такса от $ 113 000, съобщава CNBC, цитиран от profit.bg.

Учебното заведение е отворило врати през далечната 1880 г. и в него се възпитават деца от различни точки на света. Сред тях са белгийският принц Алберт Втори, египетският крал Фуад Втори и много други.

Institut Le Rosey има две учебни сгради. Едната е до женевското езеро, а другата в ски селце. Учи се на два официални езика – френски и английски. Разбира се всички 380 ученика са настанени в пансион.

Спортовете, които се практикуват са съобразени с потеклото и бъдещите занимания на учащите. Като височайши особи за тях е важна да умеят да яздят, да играят тенис и да карат ски. Освен това се играе бадминтон, спуска се със сноуборд и се танцува.

Учениците имат организирани пътувания из Испания, Италия, Германия и други, понякога до Африка и Индия. Завършилите тук си имат собствена международна организация, допълва profit.bg.