Институции Ученици

11 000 ученици обикалят Европа, вместо да са в училище

11 000 деца не ходят на училище, защото обикалят Европа заедно с родителите си, които са сезонни работници.

Това заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на конференция „Европейският стълб за социални права – стълбът на бъдещето на Европа“.

По думите й семействата прекарвали по 3 месеца в Испания, Потругалия, Германия и други европейски държави, а заради непрекъснатото местене децата оставали без образование. Пред подобен проблем били изправени и други страни от Стария континент – Унгария, Испания и Полша. У нас пък имало райони с второ или трето поколение неуки българи. „В Асеновград например, ако попитате едно 8-годишно момиче как се казва, то няма да може да отговори. Въпросът няма да бъде разбран и от майка му, вероятно баба му би могла да им го преведе и да отговори. Детето не само че не може да отговори на български, нещо повече, би го направило на хибриден език – смесица между ромски, турски и български. Въпреки това има и региони като Долни Цибър, ромският Кеймбридж, където всеки има висше или е студент“, обясни Сачева.

От статистиката става ясно още, че от общо 2400 школа у нас в 937 учат деца, чиито родители са с основно образование или са безработни. Това означава, че малчуганите от всяко трето училище нямат пример вкъщи, на който да подражават и да ги мотивира да продължат да се образоват. През настоящата година на школата са отпуснати допълнителни 30 млн. лв. за наемане на още образователни медиатори, психолози и ресурсни училите, както и за увеличение на заплатите на персонала. По думите на Сачева почти 19 000 са хлапетата в ученическа възраст, чиито родители не ги пускат да се учат. Всички те били обходени от експерти, но резултат нямало. Въпреки това държавата успяла да върне обратно в клас 40 000 малчугани. Само 2000 от тях отпаднали повторно от образователната система, като за 416 се правят нови опити за реинтеграция. Най-голям е делът на върнатите деца между първи и трети клас, а седем 17-годишни младежи били записани за първи път в училище. Именно с превенция на отпадането от училище са свързани и промените при семейните помощи и социалното подпомагане, които депутатите гласуваха на първо четене тази седмица.

Предвижда се детските на хлапетата да бъдат спирани за година при 5 неизвинени отсъствия в рамките на 30 дни, вместо за месец. Семейните помощи за отглеждане на дете ще бъдат спирани за 12 месеца и на малчуганите, които не са ходили на детска градина 3 дни без уважителни причини.

Източник: monitor.bg