Ученици Училища

11 000 деца живеят в ученическо общежитие

Над 11 000 деца са избрали да живеят в ученическо общежитие, сочи справка за „Монитор“ на образователното министерство.

Общо 101 са държавни училища, чиито възпитаници могат да учат без да им се налага да пътуват до населеното място, в което живеят.

Общежитията се финансират от бюджета на просветното ведомство, като средствата се използват за възнаграждения на персонала и текущи разходи, а ако има остатъци, и за ремонтни дейности. Сумата за следващата година бележи ръст с близо 8,5 млн. лв спрямо тази. През 2019-а бяха заделени 21,7 млн. лв, докато за 2020-а са заложени 30,2 млн.

100 са настанените ученици в общежитието към Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в столицата. От тях обаче само 20% са възпитаници на учебното заведение, обясни директорът инж. Таньо Стойчев. Останалите настанени деца са от Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”, Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, а от три години цял етаж е заделен за футболисти и баскетболисти от 57 СУ „Св. Наум Охридски“. Стаите в ученическото общежитие са различни – за три или четири деца. Във всяка от тях има отделна баня, легла, бюра, гардероб и антре. Месечно учениците плащат 60-70 лв. Ако живеят две деца от едно и също семейство обаче няма такса. През последните години са правени два ремонта за по 320 000 лв., с които е сменена дограмата, тръбите за вода и отопление. По сметките на инж. Стойчев обаче трябват още 320 000 лв., за да бъдат реновирани и стаите на възпитателите, пералното помещение и да бъде направено външно саниране. Той се надява те да бъдат отпуснати от предвидените за 2020-а допълнителни 3 млн. лв. за ремонти на ученическите общежития. Директорът уточни още, че в сградата има видеоблюдение, а за безопасността на учениците се грижат и двама възпитатели. Децата имат и вечерен час и затова трябва да се прибират до 10,30, освен ако спортистите нямат състезание.

В община Кюстендил функционират две общежития – към Спортно училище „Васил Левски“ в град Кюстендил и към Началното училище „Св. Кирил и Методий“ в село Раждавица, установи репортерска проверка на „Монитор“. И двете са към община Кюстендил. Доскоро функционираше общежитие и към ПТГ „Джон Атанасов“, но поради липса на кандидати то вече е затворено. Най-голям брой деца са настанени в общежитието в Раждавица – 45, като услугата е напълно безплатна. В него са настанени основно ромски деца, които се обучават в НУ „Св. Кирил и Методий“.

„В общежитието към спортното училище са настанени 36 деца от различни общини в региона. Те заплащат по 12.50 лв. месечно. Сградата е газифицирана и предлага много добри условия на учениците“, коментираха още от общинската администрация.

С парно отопление и със стаи с по две или три легла са и трите ученически общежития на територията на община Русе. Две от тях са към професионални гимназии – едното е за учениците на Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“, а другото за възпитаниците на Професионалната гимназия по строителство, архитуктура и геодезия „Пеньо Пенев“. Средношколското общежитие пък финансирано с общински средства. В него се настаняват ученици от 5 до 12 клас, които са от малки и слабо развити райони и които искат да продължат образованието си областния център.7 млн. лв. за ремонти по оперативна програма.

13 общежития към държавни професионални гимназии пък ще бъдат ремонтирани със 7 220 000 лв. по ОП „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 г. Едно от тях е към Националната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен. Миналата есен с близо 1,3 млн. лв. са ремонтирани учебният корпус, физкултурният салон, общежитието и столовата, поставени са асансьор и рампа за деца с увреждания. Със средствата са подменени изцяло покривът, дограмата, сложена е външна топлоизолация, а вътрешната е подменена, поставени са нови радиатори. Това лято пък е направен ремонт на столовата с 50 000 лв., отпуснати от образователното министерство. Общежитието към националната гимназия е с капацитет 300 деца. В него безплатно тази година живеят 103, уточни директорката на учебното заведение инж. Златка Каталиева. Всички те са възпитаници на гимназията, но не са само от района. Има и от Северна България – Добрич, Шумен, Омуртаг. В стаите има всякакви удобства – легла, бюра, етажерки, закачалки, гардероби, баня, табуретки, а към тези в южната част – и тераси. Отделно има и две помещения с телевизори, два къта с микровълнова фурна, тостер, кана за топла вода, дъска и ютия.

Спад на настанените във Видин, пътували до съседни школа

Двоен спад има на децата, които са избрали да живеят в градското ученическо общежитие във Видин. Преди години те са били над 90, миналата – 78, а тази учебна година там са настанени само 48 хлапета. Така повече от 2/3 от капацитета му за 172 деца остава празен. Освен демографската криза причината за това е, че все повече ученици от областта се възползват от възможността да пътуват всеки ден до училището, в което учат, обясни шефът на общежитието Михаил Николов. Преди 2 години пътуващите ученици бяха 600, а тази са 1124, отчете той.

„И сега ни е трудно да покриваме издръжката, но от следващата година, когато сме с новия размер на субсидията, ще е още повече“, заяви Николов. До края на годината общежитието ще се финансира като за 78 деца, но от първи януари вече сумата ще е по-малка. Общежитието не е скъпо – 25 лв. на месец, като освен стаята, в която спят, на учениците е осигурен и кухненски бокс с микровълнова, кана за топла вода, печка. Въпреки това родителите предпочитат децата им да пътуват, тъй като им излиза по-евтино да гледат децата си вкъщи.

92-ма малки спортисти живеят в безплатно в Стара Загора

92 момчета и момичета, които се обучават в старозагорското спортно училище „Тодор Каблешков“, ползват съвсем безплатно общежитие към учебното заведение. За целта от местната хазна осигуряват годишно 208 372 лв., като в сумата са включени възнагражденията на 8 възпитатели. В Града на липите с общежития разполагат още три гимназии: НПГ по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, която разполага с 250 легла при наем от по 22 лв. месечно. Има и възможност децата с нисък доход на родителите да живеят безплатно. С настанените в общежитието работи екип от възпитатели със значителен педагогически опит, квалификация и стаж по специалните и общообразователните предмети: двама ветеринарни лекари, двама зооинженери, биолог, химик, литератор, двама специалисти по математически и технически дисциплини и 1 учител по физкултура и спорт. Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ и Професионалната гимназия по електротехника „Г. С. Раковски“ също разполагат с общежития. Техните бюджети се осигуряват съответно от Министерството на културата и образователното министерство.