Учители

107 години Независима България!

Дълги години след март 1878 г. българският народ не се отказва да се бори и да се надява, да получи истинската свобода и независимост, за която бленува пет века. Минава през разделението на Княжество България и Източна Румелия, през Съединението през 1885 г., за да стигне до 1908 г., когато най-сетне идва Независимостта!

Още със Съединението се слага началото на процеси, от които няма връщане назад и за деня на истинската свобода се мисли и се говори като за нещо неизбежно.

И така, на днешния ден преди 107 години в старопрестолния град Велико Търново излиза „Манифест към българския народ“, провъзгласен от Фердинанд I и членовете на правителството на Александър Малинов.

Моментът е великолепен за подобна стъпка. Великите сили се вълнуват от френско-германския спор в Мароко, от предстоящото присъединяване на Босна и Херцеговина към Австро-Унгария, както и от преврата на младотурците на прага на Европа.

Действието на обявяването на Независимостта все пак не се харесва на Империята, която заплашва с война. България мобилизира военните си части, но до сблъсъци не се стига, тъй като кризата е решена по дипломатически път.

На следващата година Независимостта е узаконена от Големите с три договора между Русия, България и Турция. Ставаме царство, а княз Фердинанд приема титлата Цар на България.

Мрежата на учителите новатори Teacher.bg поздравява всички българи по повод Деня на Българската Независимост!