Учители

100 учители от детски градини в Благоевград готвят протест

100 учители от детските градини в Благоевград готвят протест, защото не са получили 8-процентното увеличение на заплатите, гарантирано от анекса към Колективния трудов договор за системата на народната просвета, а само 4%. От общинското ръководство в Благоевград са категорични, че не могат да си позволят това увеличение заради по-малкия брой деца в детските градини тази година, заради което е намалено и държавното финансиране.
Учителите, останали без исканото увеличение, са категорични, че ще се борят до край за парите си. Те са изпратили писмо до Министерствата на образованието и науката и на финансите с настояване за спешна намеса в решаването на проблема.

„Категорични са 11 детски градини от 13, в които имаме синдикални организации, че няма да се съгласят да подпишат допълнителното трудово споразумение и не са съгласни по този начин да не бъде изпълнен ангажимента“, каза Бонка Ичкова, председател на СБУ в КНСБ Благоевград. „Всички учители, за които не е изпълнен анекса към КТД, са единни, това което каза Бонка Ичкова, те ще стигнат може би до протестни действия, това е следващата стъпка“, каза Ирина Андонова, председател на синдикат “Образование” към КТ Подкрепа в Благоевград.

Тази година децата в детските градини са с 98 по-малко от миналата. Въпреки това общината е взела решение да не се съкращават учители и така се стига до заплетената ситуация парите за обещаното от държавата увеличение на заплатите да не стигат.

„Ние получаваме с около 205 000 – 210 000 лв. по–малко от държавното финансиране и ангажимента на общината е следния: от една страна сме покрили минималния праг, от друга казваме, че няма да редуцираме персонал, иначе казано няма да уволняваме хора“, каза Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград.

В момента заплатите на учителите в детските градини са над минималния праг от 660 лева определен в националния Колективен трудов договор, след като още през миналата година в детските градини е имало увеличение на трудовите възнаграждения, съобщиха още от общината в Благоевград.

Източник: news.bnt.bg