Училища

10-те най-желани гимназии в София за 2017 г.

Софийската математическа гимназия е училището в София, което успява да привлече кандидатите с най-висок бал след малките матури. Това стана ясно от данните, публикувани от Регионалното управление по образование в София след първото класиране.

Последният приет ученик в СМГ е получил 472,500 точки при явяването си на националното външно оценяване след седми клас през май. Той е приет в профил „Математически“ с английски език, обяви началникът на РУО Ваня Кастрева. В СМГ учи и кандидат-гимназистът с най-висок бал в София – общо 497,500 точки. Той е възпитаник на гимназията и ще продължи да учи в нея, в профил „Математически“ с немски език. За първи път през 2017 г. основно образование се завършва след седми клас, според новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Ето как изглежда класацията на столичните гимназии според критерия за най-добър минимален бал на приетите ученици през 2017:

1) Софийска математическа гимназия (на първо място и през 2016 г.)

2) 91-ва Немска езикова гимназия

3) 73-то Средно училище „Владислав Граматик“

4) 164-та Испанска езикова гимназия

5) Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет

6) Първа английска езикова гимназия

7) Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“

8) 9-та Френска езикова гимназия

9) 22-ро Средно училище „Георги Раковски“

10) 35-то Средно училище „Добри Войников“

Най-нисък е бил минималният бал на приетите ученици в 172-ро обединено училище „Христо Ботев“ – едва 30 точки. В него се обучават ученици до 10-ти клас.

Най-желаната паралелка от кандидат-гимназистите е чуждоезиковата с испански и английски език в 164-та Испанска езикова гимназия, в която са поискали да учат 2405 седмокласници.

Сред професионалните гимназии най-желана от седмокласниците е специалността „Банково дело“ с английски език в Националната търговско-банкова гимназия, посочена от 1585 ученици.

Източник: webcafe.bg