Институции Учители

10 милиона за бъдещите учители

Нова национална програма за висшето образование ще бъде въведена догодина. Тя ще бъде финансирана с 10 млн. лв. Това съобщи на работна среща в Шуменския университет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Средствата ще се дават на висшите училища, ако променят учебните програми на бъдещите учители да преподават по иновативен начин, да са креативни, да увличат учениците към науката. Шуменският университет е третият в страната след София и Пловдив, където се провежда среща, озаглавена „Възможности и предизвикателства при подготовката на учители във висшите училища“. Тя е част от политиката на просветното министерство за възраждане престижа на учителската професия и превръщането й в привлекателна за младите хора в условията на модерно дигитално общество.

Министър Красимир Вълчев заяви още, че ще бъде увеличен коефициентът за финансиране на обучението по педагогика от 1,25 на 1,6. Ще бъдат отпускани и стипендии за онези студенти, които са с най-добри резултати от държавния зрелостен изпит по български език и литература и са избрали да станат учители.

Източник: bnr.bg