Учители

10+ идеи за едно успешно и незабравимо начало на новата учебна година

Блогът „В час“ отново дава своята гледна точка върху полезните и интересни неща, от които могат да се възползват учителите в началото на учебната година.

10+ Идеи за едно успешно и незабравимо начало на новата учебна година
(Оригинална статия)
Автор: Габриела Миланова

Още когато бях ученичка се вълнувах от наближаването на първия учебен ден. Не знам дали това ме е правело „зубърка“ или „задръстена“, при положение че повечето ми съученици виеха от мъка и се оплакваха на всеослушание, че животът свършва, а скуката ще се шири месеци наред до следващото лято. Мисълта да започна начисто, да докажа пред себе си, че хората наистина могат да се променят и усъвършенстват, правеше това своеобразно ново начало особено привлекателно. Години след това, вече учителка, пак се вълнувам. И пак поради същите причини.

След няколко години опит открих, че успешният първи учебен ден изобщо не зависи от това колко добър учител съм – за да докажа това имах цяла година. Важното беше колко добър организатор съм, доколко умеех да обръщам внимание на детайлите, да планирам, планирам, планирам и накрая пак да планирам как да осъществя планираното.  Не обещавам, че следния списък ще ви гарантира гладко и безпроблемно начало на учебната година, защото всички знаем, че когато работиш с деца, и най-добре обмисленият план може да се провали за секунди. Всички съвети, обаче, са взети от собствения ми календар-планер-списък-със-задачи и са постигнали необходимия ефект да ме накарат да се чувствам спокойна, добре подготвена и нетърпелива за нови предизвикателства.

Ето и моите стратегии за успешно начало:

Направете си дневник. Не дневник с оценки, не календар, а истински личен дневник, в който след края на часа или деня да записвате мислите и наблюденията си. Не е необходимо да пишете трактати или дори свързани изречения. Понякога съм била толкова заета, че съм надрасквала набързо някаква смесица от рисунки, йероглифи и букви, но винаги съм била доволна, че съм намерила свободна минута за това. Някой ученик е казал нещо смешно, което ми се иска да запомня? Имам разкошна идея за урок? Някой ме е питал нещо и не съм успяла да отговоря в момента, а съм обещала „да проверя”? Простичкият дневник се превръща в мой втори мозък понякога.

Подгответе си несесер за спешни случаи. Това го разбрах след различни малки инциденти по време на час и ситуации, в които се оказвах неподготвена. В моя несесер винаги присъстват: игла и конец, безопасни игли, монети, зарчета, шишенце с минерална вода, ментови бонбони, медицински лепенки, кърпички, и т.н. Въобще, всичко, което би намалило дискомфорта ви при евентуална неочаквана „криза“.

Този път се организирайте по-добре от миналата година. Аз се опитвам да подобря практиките си всяка една година и знам, че началото й е момента, когато ако не си наложа да следвам нови правила, никога няма да намеря време веднъж като се започнат проверки и планиране на уроци. Ако не желаете да опитате някой от онлайн методите за лесна организация на учителското ежедневие, имам и друго предложение за вас::

Научете предварително имената на децата в поверените ви групи и класове. Знам, че някои ще кажат, че преподават на 100 ученика. Също знам, че и аз съм преподавала на толкова, а моменталното доверие, което се създава у детето, когато се обърнеш към него по име не може да се постигне с каквато и да е игра или практика.

Като споменах игри, помислете за забавен начин да разчупите леда в първия учебен час. Ако се нуждаете от идеи, тук можете да откриете някои, както и във Facebook страницата на „В час“.

Обмислете и създайте тематични табла за класната си стая (ако разполагате с такава), като можете да отделите място за изложба на творенията на вашите ученици, както и за вашите правила и политики за работа в часовете ви (помислете за забавен начин да запознаете децата с тях и да ги обсъдите заедно). Можете също така да добавите табло-игра, което да аранжирате според случая, като например: „Въпрос на деня“, „Предизвикателство на месеца“, „Интересен факт на седмицата“, и т.н. като единственото, което ви е необходимо е химикал, завързан за таблото така, че децата да могат свободно да оставят отговорите си.

В зависимост от това дали разполагате с подобна информация, съберете e-mail адресите на родителите на учениците си. Изпратете им кратко приветствено писмо (най-добре ще е ако си поиграете да го аранжирате с цветове и картинки), в което да се представите, да предоставите координатите си и да ги уверите, че сте насреща за помощ и съдействие. Това моментално ви отличава от другите учители, за които това е загуба на време. Повярвайте ми, всеки родител ще оцени отделеното внимание. Ако не разполагате с e-mail адреси, можете да използвате обикновена поща или дори телефонен разговор. Ако и това не ви допада, пригответе писмата в пликове и ги дайте на учениците си да ги предадат вкъщи. Убедила съм се, че родителските срещи преминават в далеч по-приятна атмосфера, след подобен контакт.

Декорирайте класната си стая. Направете я топла и уютна, примамлива и интересна. Никой не очаква чудеса от вас, особено при мисълта с какви стаи разполагат повечето ни училища, но учениците ви ще се чувстват много по-добре, когато видят, че ви е грижа за това да ги посрещнете подобаващо.

Поставете забавен надпис, заедно с името си от външната страна на вратата на класната стая. Гледайте да не е прекалено строго (сложен цитат), а по-скоро смешно и позитивно. Така учениците ви ще получат приятно впечатление от вас още преди да са ви срещнали.

Подгответе малки подаръчета за учениците си. И наистина имам предвид малки: близалки, интересни моливи, разделители за книги (с интересни цитати, факти или полезна информация по предмета ви), значки с имената на децата (особено, ако те не се познават все още), хартиени папки (които да декорират сами и да ползват само по вашия предмет) и т.н.

Наред с всичко това съм сигурна, че няма да забравите да планирате в детайли първия си урок, да се заредите с канцеларски материали, да се приобщите към колегите си (ако сте в нова среда), да си припомните правилника на училището, както и да вземете необходимите книги от библиотеката предварително.  Последното, което бих ви посъветвала е да вземете фотоапарат и да снимате децата, докато играят или работят. Предстоящият първи учебен ден ще бъде уникален и единствен и ще се радвате да си спомняте за него.

От все сърце пожелавам на всички вас един незабравим първи учебен ден с много позитивна енергия, усмивки, емоции и моменти, които да ви вдъхновяват месеци наред!!!