10-годишната Ивелина от Добрич е шампион на Европейския съюз по шах

Ивелина Христова от шахматен клуб „Енергия 21“ от Добрич стана шампион при 10-годишните момичета на страните членки на Европейския съюз на провелото се в Чехия официално първенство по класически шахмат  на Европейския съюз.

Това съобщи президентът на клуба и неин треньор Тодор Тодоров. Десетгодишната ученичка от ОУ „Христо Ботев“ категорично завоюва титлата.

„Гордея се с постижението на моята ученичка. Доволен съм  от качеството на нейната игра в отделните партии. Въпреки силната конкуренция постигна три победи, пет ремита и само една загуба.  Сигурен съм, че, ако повярва повече в своите сили и продължава да работи по-упорито, многото позиции, в които има явен материален или позиционен превес, ще се научи как да  реализира все по-убедително“, сподели Тодоров.

За шампионската си титла Ивелина Христова заслужи и званието „кандидат майстор при жените“. Предстои званието й да се потвърди и от Световната шахматна централа ФИДЕ.

„Поздравления за родителите на малката шампионка по класически шахмат на Европейския съюз от град Добрич, които осигуриха всички необходими средства, за да стане нейното участие  в проявата реалност“, сподели още Тодор Тодоров.

В престижна проява участваха пет изявени български деца.

Източник: pronewsdobrich.bg