Ученици

1/5 от първокласниците у нас са от ромски произход

Близо 1/5 (20%) от българските ученици в първи клас са от ромски произход, а в 11 клас те са едва 2%. Това стана ясно по време на конференция за начините за приобщаване на ромските деца към училище и тяхната социализация в обществото. 

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева обяви, че у нас вече е родено второ поколение деца от неграмотни майки. Образователната система има спешна нужда от промени. Ако нямат завършен десети клас, тези деца няма да могат да вземат даже и книжка за управление на МПС.

Професор Татяна Дронзина е категорична, че интеграцията на ромските деца трябва да е задача на много институции. „Асенчо като отпадне от четвърти клас, си е Асенчо ничий, колко хиляди деца са ничии тогава, които отиват на улицата, кой има ангажименти към него?“, попита тя. Пенчо Хубчев от фондация „Фридрих Еберт“ поиска пренаписване на учебниците за седми клас, но не от университетски преподаватели, а от учители. Написани са на неразбираем за децата език, като за студенти, и това отвращава децата от образованието, заяви той.

Източник: actualno.com