Институции Ученици Училища Учители

1-4 клас, 7-и, 8-и и 10-и клас се връщат присъствено в училище

От 12 април ще се възстанови частичното присъствено обучение за учениците. Първи в класните стаи ще се върнат учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас, съобщи образователният министър Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

След това, ако обстановката позволява, от 26 април в класните стаи ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас. „Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7-и, 8-и и 10 клас“, уточни министър Вълчев, цитиран от dir.bg.

От 26 април, ако ситуацията позволява, в клас присъствено се връщат 5-ти, 9- ти и 12-ти клас. „Считаме за разумно до 40% от учениците от 5-ти до 12-ти клас да се върнат в училище“, допълни Вълчев. Дванайсетокласниците ще приключат по-рано учебната година – в средата на май. Затова е важно те да се върнат на 26 април.

Ще бъдат разрешени и практическите занятия, индивидуалната форма на обучение, както и индивидуалните изпити и дейности.

„Като цяло ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и заразени учители и ученици. Най-вече това се вижда при учителите. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият учебен процес беше частичен“, каза Вълчев.

„Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти няма и такива, които са стигнали до хоспитализация и до тежко заболяване. Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес в края на тази учебна година“, уточни просветният министър.

В момента 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са заразени в системата. Много по-малко, отколкото през ноември и декември, когато е имало пикови стойности.

Правят се допълнителни списъци за ваксинация на учителите.

 

Източник: dir.bg