Училища

1/3 от детските градини в столицата имат вътрешно видеонаблюдение

30% от детските градини в София вече са оборудвани с вътрешно видеонаблюдение. Това заяви представител на общината в ефира на bTV. Вътрешното видеонаблюдение, което общината слага в детските градини, е само по коридорите, тоест с него можем да наблюдаваме например как децата…обуват обувките си. В една от детските градини например видеонаблюдение има и във вътрешните помещения. То обаче е купено със собствени средства на градината, а не общински.

Сигналите за насилие в детските градини често са недоказуеми. Преди няколко месеца майка сигнализира, че служител на пловдивска детска ясла е малтретирал детето й. Следват 3 независими проверки. Никоя от тях обаче не може да  установи дали сигналът е бил основателен. По тази причина няма наказани.

„Не доказаха красноречиво дали има или няма малтретиране на дете, остана в сферата на твърденията. За тази цели съответно взехме мерки, като една от тях е видеонаблюдение във всички ясли в район Централен”, коментира кметът на района Георги Стаменов.

Често родителите са принудени да измислят сами вариант за следене на отношението към децата им. Във Варна само за последната 1 година записващи устройства в дрехите и играчките на децата показаха брутално отношение към малките. В едната градина медицинската сестра е уволнена, в другата обаче медицинските сестри са наказани със забележка, а детегледачките – с предупреждение. Видеонаблюдение в тях все още не е сложено.

„Когато родител има съмнение за неприемливо поведение съгласно процедурите за докладване на жалби, трябва да подаде такава жалба при директора на яслата, а той започва разследване по случая и в 7-дневен срок е задължен да информира родителя писмено за предприетите действия”, обясни Ася Георгиева от дирекция „Здравеопазване” в Община Варна.

Според специалисти тепърва ще се сблъскваме с такива случаи.

Източник: btvnovinite.bg