Ученици

1 юни е – децата празнуват!

Днес, 1 юни, е международният ден на детето. Той се празнува от далечната 1925 г. с решение на Световната конференция по въпросите на детското здраве, която в тази година се е провела в Женева. С указ на цар Борис III от 1927 г. той се отбелязва и у нас през втората неделя след Великден.

1 юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Празник на децата има в почти всички страни по света, като не навсякъде е на 1 юни. Той се отбелязва по различни начини, но фокусът е в едно – да зарадваме най-малките.

През 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др.

Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

Честванията на празника у нас вече започнаха и ще продължат през целия ден. Много игри, състезания, песни, танци и най-различни забавления очакват малки и големи.

Teacher.bg използва възможността да поздрави всички деца – настоящи и пораснали такива. Бъдете здрави и винаги усмихнати!