Училища

Христо Стоичков стана “Доктор хонорис кауза“ (видео)

Легендата на българския футбол Христо Стоичков днес получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Пловдивския университет. Знакът на ВУЗ-а и грамотата на старобългарски и латински му бе връчен точни в 11:11 часа на днешния 11.11.2011 г. на специална церемония в Аудитория 6 на Ректората.

Почетните доктори по принцип се подбират между световноизвестни учени с особени заслуги за развитието на световната наука. Стоичков обаче получи титлата си заради това, че успя да убеди финансовия министър Симеон Дянков да даде средства за спортен комплекс в университета.

Стоичков е третият спортист, след Карло Анчелоти и Христо Бонев, който получава почетното звание. Титлата върви и със задължението веднъж годишно да изнася публична лекция пред студенти.

Футболистът, радвал с играта си и тренирал отбори общо на четири континента, благодари за оказаната му чест и заяви, че се радва „двойно на званието“, защото именно в Пловдив е направил първите си стъпки като футболист.

На церемонията присъстваха министърът на младежта, физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и министърът на културата Вежди Рашидов.

Модерният ляв бе предложен за званието от проф. Веселин Маргаритов, функционален декан по спорт и социални дейности в Пловдивския университет.

Още по темата

Виж видео от събитието