Учители

Хванаха грешка на матурата

Учители от Варна откриха грешка в един от въпросите на матурата по български език и литература, която се проведе вчера. Пропускът е във въпрос №10, в който се търси в кое изречение не е допусната пунктуационна грешка, уточнява Дарик радио.

В теста въпросът изглежда така:

10. В кое изречение НЕ е допусната пунктуационна грешка?
А) Искам да опозная света ала нямам финансови възможности за пътуване.
Б) Голямата тайна, която той сподели с мен силно ме смути и притесни.
В) Дълго мислих защото реализирането на международния проект беше важно.
Г) Върнах се в хотела едва когато денят преваляше, и реших да гледам телевизия.

Според ключа, публикуван вчера от МОН, верният отговор се крие в подточка „Г“, но  запетаята пред съюза „и“ не е поставена правилно, казва Виолета Колева – учител по Български език и литература в Първа езикова гимназия.

Изречението е сложно смесено, което значи, че има две главни, а по средата им – вмъкнато подчинено. То не изисква запетая, твърди преподавателката и продължава с обясненията: В случая тя е затваряща, а в изречението няма отваряща. Има уточняваща част – „едва когато“, и тя не изисква запетая.

Колеги на Колева я подкрепят и уточняват как трябва да се напише:

„Върнах се в хотела, когато денят преваляше, и реших да гледам телевизия“.

В дадения случай запетаи в посоченото изречение няма.

Грешките при матурите не са нещо ново. Особено фрапиращ беше случаят през 2008 година. При цялата сложна организация, в която бяха ангажирани хиляди експерти, грешката бе открита от ученици от столичното 7 СОУ. Оказа се, че в един от отговорите на въпрос, който обаче не проверява правописа, думата „загадка“ е изписана с „т“.

Виж теста и отговорите от вчерашната матура