Учители

Учителка влезе в ада на Сахара заради учениците си (видео)

Замисляли ли сте се какво сте готови да направите в името на чистата идея за по-добро образование? Вероятно да, но защо да не научим за още един пример, който идва от държавата, често свързвана с образование на най-високо ниво – САЩ.

Това, което е направила за своите ученици 29-годишната бостънска учителка Лиз Байрън не е новина от последните часове, но за сметка на това е история, способна да вдъхнови всеки.

Лиз е разочарована, че възможностите на училището, в което преподава, стигат да осигурят едва четири лаптопа за нейните общо 42-ма ученици в шести клас. Затова тя взима нещата в свои ръце и обявява, че ще участва във възможно най-тежкото спортно състезание в света – Sultan Mararhon Des Sables в опита си да събере сумата от $ 50 000.

Става дума изключително тежки 155 мили в южно Мароко и по-специално околностите на Уарзазат. Теренът е съчетание на естествено садистична камениста пустиня, хълмове от скални трошляци, на които им предстои да се превърнат в камениста пустиня, и високи по 20-30 м дюни. Етапите се пазят в тайна, за да може всички да са при равни условия. Равни условия значи и жега от порядъка на 42 градуса на сянка!

Намерението си Лиз Байрън споделя още през есента на миналата година, а преди три дни застана на старт в Сахара. Състезанието вече стартира и ще протече в пет етапа до 15 април.

До момента тя е събрала малко над $ 35 000 (71% от целта), а средствата по сметката, от която ще бъде платена техниката за нейните ученици расте с всяка изминала минута.

Виж видео

Виж повече за Sultan Mararhon Des Sables

Виж как върви набирането на средствата