Ученици

Ученици от Сливен със сертификати от NASA

Ученици от Школата по астрономия в Детски комплекс – Сливен получиха сертификати от NASA за участието си в международен конкурс за есе, организиран от екипа на космическата мисия Cassini, предава Дарик.

Участниците са избирали един от трите обекта – спътниците Япет или Диона, или Сатурн, до който да бъде организирана научно-изследователска мисия, съобщава Диана Кирякова, учител по астрономия в комплекса.

Отборът е в състав Анастасия и Екатерина от 11 клас и Костантина от девети клас при ГПЗЕ „Захарий Стоянов“. Те са представили научно обосновано есе на тема „Мистериозният Япет“ на български и английски.

С него бяха отличени като първенци за България в тяхната възрастова група. Есето ще бъде публикувано в уеб-страницата на конкурса. Наградите за младите астрономи са сертификати от NASA и участие в наблюдения заедно с професионални астрономи на телескопите в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

Основна цел на космическата мисия Cassini е изследване на планетата Сатурн и неговите  спътници, допълва Диана Кирякова. Различните държави-участници в конкурса са имали и различни срокове за участие в него. За България това е бил месец октомври 2013 година, а през януари 2014 година пристигнали и сертификатите на ученичките.

снимка: Диана Кирякова