Учители

Ученици и родители излизат на протест в подкрепа на Христо Данев

Ученици и родители ще излязат тази вечер на протест в подкрепа на отстранения преподавател по английски език от Хуманитарната гимназия в Пловдив. Христо Данев организира танцуване на Харлем Шейк, за което бе „посъветван“ да подаде молба за напускане.

„Христо Данев е учител от ново поколение, който успешно е скъсил дистанцията със своите възпитаници и така ги е провокирал да учат по-усилено и успешно“, казват в декларация младежи, обединили се под името Съюз на учениците в България в защита на Данев.

Децата от пловдивската хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ излизат и на протест под надслов „Да върнем господин Данев на работното му място“. Протестът се организира в социалната мрежа.

„Въпросният преподавател има изключително добра репутация пред учениците в училището. Случаят с неговото принудително напускане от заеманата длъжност е силно притеснителен и компрометиращ ръководството на гимназията.

Извършени са редица злоупотреби с влияние и власт на директора, който не се е съобразил с мнението на огромна част от ученическата общност в училището. Заплашвани са ученици, потулвани са подписки в подкрепа на г-н Данев и насилствено са започвани други против него. Наред с това дори е навлизано с най-личното пространство на част от организаторите на подписките в подкрепа.

Вярваме, че точно такива педагози са необходими в българското училище, за да можем да говорим на един език със своите преподаватели и да бъдем по-мотивирани да усвояваме учебния материал. Разбира се, разграничаваме се от пошли, нецензурни и други подобни действия, които са били или биха могли да бъдат извършени, но считаме, че в конкретният случай подобна граница не е премината.

Затова подкрепяме напълно справедливия протест на учениците от пловдивската хуманитарна гимназия в полза връщането на Христо Данев като преподавател в нея или поне изчистването на вече компрометираното му име“, се казва в декларацията на Съюза на учениците в България, цитирана от БГНЕС.

Още по темата