Училища

Съвременна облачна инфраструктура за видинските училища

Общо 20 училища от област Видин вече разполагат с модерна облачна инфраструктура и приложения. Завършеният в края на месец март „Проект за използване на облачна ИКТ инфраструктура за нуждите на образованието“ се извършва като публично-частно партньорство между Майкрософт и Регионален инспекторат по образованието – Видин. Проекта се изпълнява от екипа на Мрежата на учителите новатори Teacher BG.

Инициативата обхваща не само големите гимназии в област Видин, но и редица училища от малки населени места. Във всички учебни заведения, включени в проекта беше внедрена Office 365 Education – безплатната онлайн платформа на Microsoft за нуждите на образованието, осигуряваща модерни офис приложения и облачна функционалност за училищата, учениците и учителите.

Платформата осигурява позната от  Microsoft Office функционалност, която включва онлайн създаване на Word, Excel, PowerPoint и OneNote документи, редактиране, споделяне и едновременна работа от няколко потребителя в реално време. Office 365 в училище включва още безплатно онлайн място за съхранение в OneDrive с възможности за организиране на документи, създаване на папки и файлове, копиране, преместване, преименуване, изтриване и споделяне на документи. Образователната платформа предлага и функционалност за създаване на групи по класове и интереси с възможност за създаване, редактиране, присъединяване на членове, групови разговори и споделяне на файлове в групата.

Office 365 Education включва и две специализирани приложения, които са особено полезни във всекидневния образователен процес. Единия е „Бележник на класа на OneNote“, който позволява  поддържането на електронен бележник, задаване на домашна работа, изпълнение и проверка на задания. Другото приложение е Sway, който служи за онлайн създаване на интерактивни отчети, доклади, презентации, оформяне на презентации, представяне в интернет.

Изключително полезна част от образователната платформа е включената версия на Skype, която осигурява моментална комуникация в образователната институция и може да послужи, например за провеждането на виртуални родителски срещи и консултации с ученици и родители. Не на последно място, Office 365 Education осигурява училищна електронна поща към домейна на училището, в комбинация с допълнителна функционалност като календар, задачи и контакти. В резултат от проекта  са създадени над 8100 отделни акаунта на учители и ученици.

За да бъде постигната максимална и трайна полза от внедряването на образователната платформа бяха проведени поредица от специализирани обучения, насочени към ефективното внедряване на новите технологии в образователния процес. На 16 ноември 2015 г. беше проведен първият семинар, в който участваха директорите на всички 20 училища. На 17 ноември 2015 г. последва обучение с учители-администратори, насочено към управлението на училищните информационни системи.

В началото на януари 2016 г. бе проведено и няколкодневно обучение с учители, насочено към максимално ефективното използване на онлайн системата във всекидневния образователен процес. В резултат общо 101 преподавателя по различни учебни предмети от всички училища бяха обучени за работа с Office 365 Education.

Учителите имаха възможността на практика на изпробват всички онлайн услуги предлагани от платформата. Сред придобитите от тях умения е и създаването на интерактивно учебно съдържание с приложението Sway. Преподавателите се запознаха и с възможностите „Бележник на класа на OneNote.“, който позволява прилагането на съвременни методи за онлайн обучение.

Лошите метеорологични условия по време на обучението осигуриха неочакван пример за възможностите на съвременните облачни технологии. Учителите от с. Горни Лом не можаха да присъстват на място за обучението, но участваха ефективно в семинара чрез видеоконферентна връзка.

 В чисто практически план платформата Office 365 Education може значително да осъвремени и улесни всекидневния образователен процес. Конкретен пример за това е възможността за поставянето на домашна работа по интернет. Учителят изпраща условията на заданието до всички ученици от съответния клас по e-mail или ги споделя в създадената онлайн група. Ученикът изпълнява заданието също онлайн като при това не е задължително да се намира вкъщи, а може да го направи например докато е на разходка в парка, чрез своя мобилен телефон. Друг пример за  комуникация и обратна връзка между учители и ученици е използването на онлайн анкети и тестове, на които ученикът може да отговори с няколко клика на телефона си.

Внедряването на съвременна система за администрация, електронно общуване и обучение в училищата осигурява и ползи, които далеч надхвърлят всекидневието. Тази модернизация безспорно повишава имиджа на училището, включително сред учителите, учениците, родителите и другите училища. Преди всичко обаче тя ще донесе нов модерен подход в образованието, който съчетава добрите национални традиции в образованието с най-доброто от технологичния прогрес на 21 век.