Учители

Съвет от Финландия: Тайната на успеха в образованието е доверието (видео)

Завършилият преди няколко дни в Прага Глобален форум на Майкрософт „Партньори в познанието“ отбеляза триумфа на образователните постижения от цял свят. Там бяха видяни някои от най-вълнуващите иновации в класната стая за целия десетгодишен период на програмата.

Анонсирани бяха и нови инвестиции по нея. Как обаче всичките усилия за създаване на по-добра образователна среда чрез въвеждане на иновации може да гарантират високите успехи за дълъг период от време?

Този въпрос вълнува вицепрезидента образование на Майкрософт Антъни Салсито и в блога си dailyedventures.com той говори по темата с един от образователните лидери във Финландия – Анели Раутиайнен, която е съветник по образованието и началник отдел професионално развитие към финландския Национален съвет по образование (FNBE).

Финландия е „златния“ стандарт за реформа в образованието. Страната е с великолепни резултати в международното изследване PISA, има висококвалифицирани преподаватели, които дават отличен шанс на учениците за последваща професионална реализация.

„Успехът се свежда до нещо много важно – доверието. Преподаването е уважавана и търсена кариера във Финландия. Тук се дава „педагогическа свобода“, която е съпътствана със съответните насоки, допълнително обучение и насърчаване“, коментира Раутиайнен.

Тя обаче отбелязва, че предизвикателства не липсват и в скандинавската страна, тъй като някои учители все още имат остарели нагласи спрямо технологиите.

„Прилагането на информационните технологии в педагогическите практики е нещо, което трябва да подобрим още повече“, споделя Раутиайнен. Според нея основна крачка напред може да даде системата (bring your own device – BYOD) – със собствено устройство. Тя ще помогне на всички участници в процеса да бъдат активни с помощта на мобилните си телефони и други електронни устройства.

Финландия се готви да инвестира € 22 млн. в стремежа си да подобри още повече качеството си на образование. Раутиайнен смята, че трябва да се направи плавна връзка между старомодния начин на обучение и преподаване на съвременния, в който учителите се учат заедно с учениците.

В страната образователен отличник в момента тече процес по актуализиране на основната си образователна програма. Това се случва на всеки десет години и е добър повод всички в системата да бъдат включени в процеса, за да имат еднакви познания по него. Анели Раутиайнен е категорична, че така учителите се ангажират много повече с работата си, а това е една от причините за успеха им.

Повече научете от видеофайла

Още по темата