Училища

Синдикат “Образование“ подкрепи финансирането на частните училища

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е обезпокоен от безсмисленото политизирането на дебата относно финансирането на учениците в частните училища в контекста на проектозакона за средното образование.

Това се казва в писмо от Синдиката до медиите. То продължава така:

Синдикатът е учуден от активността на някои политически сили в посока продължаваща дискриминирането на българските деца, които учат или ще учат в частни училища.

Ние твърдо подкрепяме идеята и политическото решение да се предостави единен разходен стандарт от финансови средства за тези „забравени“ досега български деца.

Страхът от реална и пазарна образователна конкуренция досега пречеше на това решение и квалифицирането на видовете български училища в училища за „богати“ и училища за „бедни“ е демагогия с остарели и тоталитарни политически амбиции.

Няма модерно образование в Европа и Света без водещата роля на частните учебни заведения и дано по – скоро в България се радваме повече на ново частно училище отколкото на нов МОЛ.

Таксите в частните училища сега започват от 3000 лева и достигат до над 8000 лева, като за това не гарантират непременно по – добро обучение от общински и държавни училища, но възпитанието и обгрижването при паралелки от 16 ученика, задължително целодневна организация,  столово хранене, транспорт и униформа е категорично по добро.

Синдикат „Образование“ е отправи апел към частните училища за спазване на  социалния диалог и подобряване на  условията при които работят учителите в частните училища, и ще инициира проверки както за разходването на държавният стандарт на ученик, така и за условията на труд. По проучване на синдиката нивото на колективното трудово договаряне в тези учебни заведения е твърде ниско.

Писмото е подписано от председателя на Синдиката Юлиян Петров. (писмото е представено без редакторска намеса)