Мнения

Сергей Игнатов е против Закон за българския език

„След 9 септември 1944 г. България е приела изменения в правописа, които са отдалечили страната от българската диаспора. Това е голям наш грях към езика“, сподели днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„Езикът е саморегулираща се и динамично развиваща се система, затова нямаме нужда от специален закон за българския език“, категоричен е Игнатов.

Министърът добави, че подобни закони не са донесли кой знае какви успехи в страните, където съществуват. Приемането на един такъв закон според него просто ще прибави България към списъка с тези държави.

„България е преживяла този патриотичен, пуристичен спазъм за последен път през 50-те години, а и след това е имало такива желания“, каза още Игнатов, цитиран от БТА.

Бившият ректор на НБУ смята, че въпреки това, може да се направи много за българския език, при това като пак се погледне към чуждия опит. Той даде за пример скандинавска практика, която както провокира млади автори към правилно и добро писане, като заедно с това ги мотивира и финансово

„Млади български автори, които са публикували стихове, разкази и желаят да пишат книга, да могат да получат право на двегодишна стипендия със средна работна заплата на месец, за да могат да представят този ръкопис след две години“, разясни образователният министър.