Мнения

Проф. Клисарова: Имам две основни цели тази учебна година

„Само до преди няколко дни бях доста притеснена, преди голямото предизвикателство – началото на учебната година, но сега вече съм доволна и удовлетворена от работата на екипа на министерството“, заяви в интервю за „Монитор“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Осигурени са всички необходими учебници, помагала и документация за началото на учебната година. В повечето училища ремонтите са завършени. Те ще продължат само в 77 от тях. В учебните програми и планове няма резки промени, защото в образованието не бива да се правят такива“, коментира още Клисарова.

Тя обясни, че дори след приемането на Новия закон за средно образование ще има поне година-година и половина преходен период, за да могат учителите, родителите и учениците да се адаптират към промените.

Така ще бъде осигурен плавен преход към всички нововъведения.

„Иска ми се обаче през тази учебна година да направим две неща – едното е да можем да оптимизираме делегираните бюджети, да намалим диспропорцията между малки и големи училища, и второ – благодарение на оперативни програми и политики на МОН да мотивираме повече млади хора да следват педагогика и да бъдат учители“, пожелава си Клисарова.