Ученици

Притеснително: 40% от 16-годишните са неграмотни!

Стряскащите данни, че около 40% от децата на 16 години у нас са буквално неграмотни, изнесе организацията „Заедно в час“, цитирана от БНР.

„Българските ученици като средно ниво често са с година и половина – до три години назад спрямо техните връстници в различните европейски държави, каза Евгения Пеева, ръководител на проекта.

Добрите образователни системи залагат на учителя, много внимателен подбор на хората, които стават учители и внимателно обучение през цялото време на тяхната работа в училище, добави още тя.

От „Заедно в час“ се включиха в международна конференция на тема „Равен достъп до качествено образование“, където акцент ще бъдат възможните решения за справяне с този проблем, който оставя непълнолетните неподготвени за пазара на труда.

В това събитие ще участват над 200 бизнес лидери, които ще обсъдят възможностите пред себе си за справяне с тревожната тенденция.

Участие ще вземат още представители на държавното и местното самоуправление, образованието, както и на неправителствени организации.