Мнения

Приеха на първо четене проектът за нов закон за образованието

Eдва 96 народни представители гласуваха и в крайна сметка приеха на първо четене проектозакона за предучилищното и училищно образование. От тях 81 бяха за, 13 против, а двама се въздържаха.

Депутати от опозиционните партии видяха слабости в текстовете, но забележките им не минаха при гласуването.

„Няма ясна процедура за избор на директори на училищата, а в същото време те имат много по-сериозно влияние в училищния живот“, заяви председателят на комисията по образование в Народното събрание Огнян Стоичков.

Според него голяма част от поставените цели на предучилищното образование няма да сработят.

„Усвояване принципите на правовата държава, европейска интеграция и професионална реализация“ при четиригодишни деца е невъзможно“, категоричен е Стоичков.

Законът трябва да се отложи с година, смятат от опозицията. Противниците на идеята за финансиране на частните училища ще гласуват против документа, обявиха те от парламентарната трибуна.

„В частните училища се учат децата на заможни хора и не може да се финансират допълнително тези деца – ок, ако тези училища не формират печалба – тогава съм съгласен. Но след като формираш печалба, не можеш да искаш пари от държавата!“, коментира депутат от „Атака“.

От ДПС заявиха, че държат в текстовете да бъдат включени и такива за изучаване както на официалния език, така и на родния такъв.

„Без ефективно усвоен майчин език няма нормално развитие на личността и ученикът няма да бъде пълноценен гражданин“, смятат от партията.