Училища

Представиха проекта “Шах в училище“ в Европарламента

Председателят на Европейския съюз по шахмат Силвио Данаилов и световният шампион Гари Каспаров представиха с голям успех проекта „Шах в училище“ по време на публичното изслушване в Европейския парламент на 20 септември 2011 г.

Събитието се проведе под патронажа на председателя на Европейския парламент проф. Йежи Бузек, пише сайтът за детско-юношески спорт viasport.bg.

Шах и мат! Предизвиква сърцебиене спечелването или загубата. Това са правилата на играта“ каза Силвио Данаилов.

Печелите днес, губите утре и продължавате да играете. Същото е и в живота, нали? Успехът и провалът следват едно след друго постоянно, както се случва и във вашия живот. Това е, на което ни учи шахът – да преодоляване трудностите и да продължваме напред“, коментира още Данаилов.

Той добави, че играта е мощен инструмент за развитието на мисленето и паметта на децата. Учи ги да разсъждават аналитично и логично. Възпитава ги да взимат самостоятелни решения и да поемат отговорност.

„Изследванията показват, че децата, които са се упражнявали в игра на шах от ранна детска възраст, постигат по-добри резултати в училище„, обяви още Данаилов.

Проектът „Шах в училище“ е основен приоритет в управленската програма на председателя на Европейския шахмат Силвио Данаилов и неговия екип. Целта на тази програма е да се насърчи шахът в училищата в Европа сред децата чрез предлагане в учебната програма на шах, шахматни материали, учители по шах и комуникационни материали, за да се насърчат и мотивират подрастващите да открият и да научат играта.

След публичното изслушване се проведе сеанс на едновременна игра със специалното участие на Гари Каспаров и на шахматната кралица Юдит Полгар, които играха срещу 14 деца.

Още по темата