Мнения

Откриха новата учебна година и в СУ

„В следващия месец ни предстои да чуем как всички кандидати за славата ще се кълнат в образованието и науката. Те обаче ще го правят както винаги в бъдеще време“, заяви по време на откриването на учебната година в Софийския университет ректорът му проф. Иван Илчев.

Той добави, че това което сега се случва в страната е същото, което става и във висшето образование – за решителни мерки се сещама едва, когато ситуацията „гръмне“.

Новата учебна година според него започва в смутно време в което „Сурогатното образование ражда сурогатна култура„.

Илчев е разочарован, че от страните в Европа България е сред тези, които дават най-малко средства за образование. Той обаче беше обнадежден от министъра на образованието Сергей Игнатов, който обяви, че от догодина парите ще са повече.

„През 2012 г. педагогическите специалности ще бъдат добавени към професиите, които задължително ще бъдат финансово стимулирани в университетите, тъй като имаме нужда бъдещите учители да бъдат подкрепени“, обясни по време на откриването министърът.

Според Игнатов амбицията на МОМН е да има „по-голяма ножица“ между добрите и изоставащите професионални направления в университетите. Като се увеличава тази „стъпка“ между тях всяка година, ще може добрите да се отличават и да съществуват при по-нормали условия. Това е и важен момент за увеличаване на конкуренцията в бранша, смята още министърът.