Мнения

Олекотяват програмата по БЕЛ за най-малките

Просто и сложно изречение вече ще се изучават не в начален етап от обучението, а в прогимназиален. Промяната е част от намерението за олекотяване на учебните програми, обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Според нея в момента спецификата на простото и сложното изречение трудно се възприема от децата.

„За мен лично няма логика да въвеждаме такава сложна терминология и такъв сложен синтаксис в началните класове, за да може да се обясни пунктуацията“, коментира Дамянова.

Тя отново наблегна на нуждата от повече практически задачи за най-малките ученици.

Дамянова припомни, че резултатите от външните оценявания на този етап от обучението показват проблеми при усвояване на материала по български език. Масово не се знае къде да се поставят запетайки, както и как да се формулира сложно изречение.

В новия закон се предвижда и въвеждане на гражданско образование до десети клас. То ще бъде интегрирано в други предмети, а в последните два класа ще бъде отделено и ще се изучава като задължителна дисциплина. Темите, които ще се разглеждат през целия курс на обучение от първи до 12-ти клас са например права на децата, запознаване с дейността на различни институции и др. За най-големите ще има отделна програма, която все още се подготвя.

Първата крачка към промените е приемането на закона. То продължава да се бави, а заедно с това и изготвянето на новите учебни програми и съответно новите учебници.

Очаква се новите учебни програми да бъдат въведени през 2014/2015 г. (по всички предмети за учениците в I, V и VIII клас), които са първите класове за начален (I-IV), прогимназиален (V-VII) и гимназиален (VIII-XII) етап. Всяка следваща година по нова учебна програма ще учи следващият клас от етапа.

По материали на dnes.bg и offnews.bg