Мнения

Новият министър: Увеличение на заплатите ще има!

Увеличение на учителските заплати ще има, успокои педагозите заети в сферата на образованието новият министър на образованието акад. Стефан Воденичаров, който говори в предаване по БНР.

Днес на него му предстои среща с ректорите на всички ВУЗ-ове в България, както и с председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация и с представители на Българската академия на науките. На срещата ще бъде обсъдено състоянието на Фонд „Научни изследвания”.

Той сподели и приоритетите си в следващите няколко месеца – реализацията на ОП „Наука и образование“, адекватни решения за Фонд „Научни изследвания“, възстановяване на средното техническо образование и Закон за иновациите и Институт по научни изследвания на педагогиката, който да промени малко методиките за работа с деца.

Воденичаров обаче сподели притесненията си около бавните темпове на придвижване на нещата около новия закон за предучилищното и училищно образование.

„Има много спорни въпроси. Например, практиките в чужбина показват, че в различните страни няма ограничения за броя на учебниците. Учебниците по математика за 6 клас в Австрия са над 20, в Чехия – 16, при нас са три. Децата се развиват по различен начин и различно темпо“, коментира той, цитиран от inews.bg.