Училища

НАП вкарва учениците “в час с данъците“

100 служители на Националната агенция по приходите (НАП), 2000 учебни часа, 100 училища в България – това са параметри от съвместната кампания на агенцията и МОМН, която се нарича „Влез в час с данъците“ и има за цел повишаване на данъчната култура на учениците.

Партньор на двете държавни институции са и „Глобални библиотеки“ – неправителствена организация, която подпомага дейността на над 960 библиотеки и читалища в малки и големи селища в цялата страна.

Първият урок вече беше изнесен в гимназията за романски езици „Георги С. Раковски“ в Буграс пред три паралелки дванайсетокласници в присъствието на техните класни ръководители и на директора на гимназията г-жа Радостина Георгиева.

Всички са обединени около мнението, че инициативата е полезна и интересна. Тя дава допълнителни знания за обществения договор между държавата и гражданите, които с плащане на данъците, получават редица социални услуги.

Среща с данъчните учители имаха и дванайсетокласниците от природоматематическата гимназия „Акад.Н.Обрешков“.

В следващите пет месеца екипът лектори на НАП Бургас да посети поне една шеста от всички средни общообразователни училища в Бургас.

Данъчните учители вече имат покани да изнесат уроци и в училища извън областния център. С помощта на интерактивна презентация, данъчните лектори се надяват да провокират дискусии сред младите по темите от областта на публичните финанси „данъци“ и „осигуровки“.

снимка: burgasnews.com