Училища

Намериха начин за справяне с бомбените заплахи

Експерти на МОМН, представители на МВР, на столичния инспекторат по образование и на общината са обсъдили възможността в училищата да се влиза с магнитни карти по подобие на студентите в общежитията, съобщава „Монитор“.

Изданието цитира началника на РИО – София Ваня Кастрева, която информира, че в София вече има училища, където са въвели тази практика. Това означава ограничен досъп до сградата на школото и по-малки възможности наистина да бъдат внесени опасни устройства.

20 са фалшивите сигнали за бомби, подадени в София от декември насам. „Шампиони“ са 18 СОУ „Уилям Гладстон“ и 1 СОУ „Пенчо Славейков“.

В 18-то вече са предприели действия в тази насока.

„Инвестицията е около 24 000 лв. Намеренията ми се променят, защото исках да ги дам за извънкласни дейности. Между обучението и безопасността обаче избрах второто“, споделя пред всекидневника директорката Величка Стойчева. Там до края на седмицата ще бъдат въведени електронните карти.

Тя допълва, че неудобствата около заплахите не са били само забавянето на учебния процес, но и стресът за най-малките ученици и техните родители.

Още по темата