Учители

Министър Клисарова: Искаме да върнем достойнството на учителя

Големите ми цели като министър на образованието са свързани с повишаване на качеството на обучението и реализацията на нашите младежи на пазара на труда, казва в интервю за всекидневника „Монитор“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Връщането на доверието, достойнството и престижа на българския учител е не по-малко важна задача“, добавя тя.

Ново увеличение на учителските заплати е свързано с цялостната работа на новото правителство по наваксване загубите в бюджета, които са в сериозни размери.

„Без съмнение обаче в образованието трябва да се инвестират повече средства, защото това е инвестиция в бъдещето на България“, категорична е Клисарова.

Тя обяви, че няма да зачерква с лека ръка направеното в министерството преди нея. Дългоочакваният нов закон за средното образование пък ще бъде леко променен към по-добро.

„Няма да финансираме частни училища. Говорим за съпричастност, солидарност и не на последно място – за обикновен избор. Да запишеш детето си в частно училище или в държавно. И в двата случая става дума за информирана отговорност“, допълни тя.

„Като родител съм на мнение, че неизвинените отсъствия не бива да са повече от десет. Не бива да се дава възможност и родителите да извиняват отсъствия на децата си, тъй като ще се злоупотреби. При наистина сериозен проблем, винаги съществуват възможности за решаването му по отношение на отсъствията“, каза още Клисарова.

Цялото интервю прочетете ТУК