Ученици

Матурата е съставена, в 8:00 стартира тестът по БЕЛ

Вариантът за матурата по български език и литература към този момент (7:00 ч) по всяка вероятност вече е ясен, тъй като по предварителни данни трябваше да бъде конструиран още около 4:00 часа. Цели 12 000 000 комбинации са възможни при съставянето му. Тестът е от 40 въпроса с избираем и свободен отговор, групирани в осем сегмента, пише „24 часа“.

Последната задача е за съставяне на аргументативен текст – есе или интрпретативно съчинение върху фрагмент от изучавана творба.

Подготвят се пет варианта на всеки един от осемте сегмента в тестовата част, а възможните фрагменти от творбите са 30 на брой.

Мерките за сигурност около изпита са безпрецедентни, тъй като преди две години имаше съмнения за изтичане на информация, която обаче не се доказа категорично. През 2011 г. изпитът премина без проблеми.

Днешната матура е задължителна за всички зрелостници. Втората задължителна, но по избран от ученика предмет е в сряда, 23 май. На нея се очаква наплив по предмета география и икономика, за който са подадени близо 23 000 заявления за участие.

Абитуриентите сядат да пишат в 8:00 часа.

Два часа след тях местата си на чиновете заемат седмокласниците, които също ще бъдат препитани по БЕЛ.

38 500 места в 1374 паралелки с интензивно изучаване на чужд език е държавният план-прием за гимназиите наесен. Профилираните класове ще са 804, а професионалните – 570. Броят на учениците в седми клас тази година е 58 256, което е с 1577 повече от миналата година.

Изпитите след седми клас и матурите са в едни и същи дни, за да има по-малко неучебни дни през май за останалите ученици, които не са на конкурс. Утре е учебен ден за всички. Вторникът е единственият ден тази седмица, в който ще се провеждат нормални учебни занятия.

Очаквайте по-късно днес темата на 41-та задача както и целия тест

––
Още за матурите в matura.bg