Учители

Лорън Уудман: Сътрудничеството и споделянето на идеи е най-добрият начин да се върви напред (видео)

„Един от най-страхотните моменти за всички нас в „Партньори в познанието“ е, когато някой учител дойде и каже „Благодаря Ви за предоставената ми възможност да споделя моя опит с колеги и да почувствам, че с работата си мога да помогна на други учители и ученици от цял свят“, коментира в блога на вицепрезидента на Майкрософт Антъни Салсито генералният мениджър на програмата Лорън Уудман.

Тя е гостът на вчерашния ден в сайта, който всеки ден представя по един иноватор в образованието, който с работата си, ежедневно дава своя принос в развитието му в световен план.

Лорън Уудман е ключов фактор за успеха на „Партньори в познанието“. Тя е запозната в детайли със състоянието на образованието в целия свят и това й помага да бъде отличен лидер на проекта.

„Аз имах привилегията да съм част от програмата от самото й стартиране и последните години за мен бяха изключително вълнуващи. Най-голямата награда за усилията на всички ни е да видим как технологиите влизат категорично в класните стаи. През това време съм се запознала с хиляди проекти и никога не преставам да се възхищавам на креативността и усетът към творчество на преподавателите“, коментира Уудман.

„Това, което научихме с партньорите си в процеса на обученията бе, че учителите са много нетърпеливи да споделят с колегите си, това което са направили. А когато това става на световно ниво – възможностите пред тях се увеличават многократно. Така с течение на времето се създаде специфична общност на взаимопомощ и споделяне на безценен професионален опит. А най-хубавото е, че тази общност става все по-голяма“.

Работата с преподавателите и училищните лидери ме научи, че сътрудничеството и споделянето на идеи е най-добрият начин да се върви напред„, добавя тя.

„Окуражена съм от факта, че в последно време има промяна в диалога между държавните и образователните институции. Ако досега дискусиите между тях бяха какво не е наред в училищата, сега те правят планове за това какво можем да направим за справяне с предизвикателствата, пред които се изправя всяка учебна система. Това е малка стъпка по дългия път, но тя ни дава надежди“.

Според Лорън Уудман пътят към по-доброто образование е свързан с иновациите, опитване на нови неща и отказване от практиките, които на практика не работят.

„Децата по природа са любопитни, но твърде често нашият подход към обучението обезкуражава техните интереси. Ние трябва да ги познаваме повече, да ги проучим и така ще успеем да им помогнем в търсенето на начина да открият невероятната сила на познанието“.

Пълното интервю

Още от Partners in learning Global Forum