Училища

КЗД реагира: За Ботев няма и дума в изследването

„Присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебниците не се подлага под съмнение нито в решението на КЗД, нито в изследването „Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование“, се посочва в съобщение на Комисията за защита от дискриминация по повод твърденията, че с изводите от него се налага изваждане на определени текстове от учебния план, включително такива на Христо Ботев.

КЗД са директни и категорични. Според тях доста преекспонираният „скандал“ е следствие от некоректна информация и слухово относно изследването.

Прочети изследването на страницата на КЗД в Интернет

Изследването е направено във вид на анкета сред учители миналата година от Дружеството на психолозите в България и независими експерти по европейски проект, а е било възложено от КЗД.

След изготвянето му, Комисията дава определени препоръки на МОМН в различни направления като синхронизация на нормативната уредба, регламентираща образователните програми и планове в съдържанието на учебниците и учебните помагала, с нормите на закона чрез въвеждане на антидискриминационни критерии.

Друга препоръка е да се актуализира действащата нормативна уредба на МОМН за оценка и одобряване на учебниците и учебните помагала чрез въвеждане на формални и съдържателни критерии и изисквания, по отношение на съдържанието и графичния дизайн, с цел осигуряване и регламентиране на недискриминация и равенство, припомня сайтът вести.бг.

Още по темата