Ученици

 Калоян Гешев – победител в категория „Образование“ на „Нощ на звездите“

Победителят в категория „Образование“ на тазгадишната „Нощ на звездите“ е Калоян Гешев, на 14 години, от София. Светът го нарича „човешкия калкулатор“ заради феноменалните му способности за скоростна калкулация на ум. За под 5 секунди той може да раздели всяко десетцифрено число на петцифрено и да изчисли произволен шестцифрен корен.

Калоян е трикратен световен шампион по скоростно смятане, а през миналата година спечели: Grand prix Mental Calculation, световната купа на Junior Mental Calculation World и златен медал от световното първенство на MSO.

Подгласници в категорията са Даниел Койнов и Радостин Чолаков.

Даниел е на 18 години от Шумен. През последната година спечели: златен медал от националната олимпиада по физика, златен медал от Балканската олимпиади по информатика и златен медал от Жаутиковската олимпиада по информатика. Само на 18 г. Даниел вече доказа, че един от най-добрите информатици в света е българин.

Радостин е на 18 години от село Барутин. Трикратен носител на Президентска грамота „Джон Атанасов“, лауреат от последните четири олимпиади по информационни технологии. Донесъл е награди за България от различни световни научни конкурси. Младият родопчанин е в класацията на Форбс “30 под 30” в категория “Наука и технологии” и е създател на АзБуки.ml – платформа, използвана в разработката на електронни учебници.

Събитието, организирано от Фондация „Енчо Керязов“, е посветено на талантливите деца на България. По време на него бяха връчени годишните награди в областите „Спорт“, „Образование“ и „Изкуство“, а всички финалисти получиха парични премии от по 5000 лева.

Източник: МОН